top of page
Baal small_edited.png

מסע הגיבור/ה

 

מה משותף לאלה איננה ולפינוקיו, להרקולס ולוסיליסה היפה, למשה רבנו ולשרק? כולם גיבוריהם של סיפורים, שקריאה בהם תזהה תבנית דומה, שחוזרת באינסוף עלילות לאורך אלפי שנים ועל פני תרבויות בנות אזורים גאוגרפים שונים ורחוקים זה מזה. המבנה המכונה 'מסע הגיבור/ה' שעליו מושתתות אגדות עם עתיקות כמו גם יצירות קולנועיות מן המאה העשרים ואחת, הוא אחד הנושאים הנחקרים ביותר בתחומי הספרות ההשוואתית, והעיסוק בו גולש לתחומי חקר הדת והמיתולוגיה, אנתרופולוגיה, פסיכולוגיה ועוד. זוהי תבנית שכל כך טבועה בנראטיבים שלנו, שקשה ממש להצביע על המקור שלה או על הופעותיה הראשונות. אלה ככל הנראה היו עוד טרם העלאת הסיפורים על הכתב, ושיקפו תבנית אנושית, נפשית, שמשותפת לכל בני האדם. העובדה כי תבנית זו חוזרת באופן כה נפוץ, עד כדי קלישאה, בסיפורים שאנו מספרים לעצמנו, כמו גם העובדה שכולנו יכולים להזדהות עמה ולשאת את עינינו אל הגיבור/ה המציית/ת לכלליה, הן עדות לכך שמשהו בסיסי במבנה הסיפורים הללו, מוכר לנו ומצוי בכל אחד ואחת מאתנו.  

הראשונים לזהות את התבנית הזו ולחקור את משמעויותיה, הגיעו בעיקר מתחומי חקר הנפש, והיו, בהתאם לרוח התקופה, גברים (עובדה שמן הסתם השפיעה מאד על תחום המחקר). הפסיכואנליטיקאי אוטו ראנק, תלמידו של פרויד ומי שסייע לו להרחיב את מחקרו גם לתחומי התרבות, האמנות והמיתולוגיה, תלמיד וממשיך נוסף של פרויד, קרל יונג, ותלמידו שלו, אריך נוימן, האנתרופולוג האנגלי החובב, הלורד ראגלן, חוקר הפולקלור הרוסי ולדימיר פרופ, וכמובן ג'וזף קמפבל, חוקר המיתוסים האמריקאי – כולם היו גברים שפעלו ברוח הסטרוקטורליזם של התקופה, וחקרו בעיקר גיבורים זכרים, תוך שהם מתייחסים באופן מאד מסוים להבדלים בין הגיבור והגיבורה, ובין העולם המיתי של הגברים לזה של הנשים. חוקרות נשים החלו להכנס לתחום רק בסביבות שנות התשעים של המאה העשרים, כאשר מורין מרדוק, פסיכותרפיסטית יונגיאנית ותלמידתו של ג'וזף קמפבל, פרסמה ספר עזרה עצמית שעסק במסע הגיבורה, ונקט עמדה טיפולית תוך שימוש במיתוסים אודות גיבורות נשים. קלאריסה פינקולה אסטס, מחברת רב המכר "רצות עם זאבים", התייחסה אף היא להיבטים הנשיים של תבנית מסע הגיבור, וחקרה את מה שהיא מכנה "ארכיטיפ האישה הפראית", תוך שהיא מבקשת להשיב לנשים את הכוח והחיבור אל הטבע והפראיות, שאבד להן לטענתה. עוד ועוד חוקרות וחוקרים הצטרפו אל תחום עיסוק זה, חלקם תוך ביקורת לא מעטה על אלה שקדמו להם (בעיקר על ג'וזף קמפבל, כמדומני) ועל האופן שבו השתמשו הללו במקורות הספרותיים שמהם שאבו את מסקנותיהם.     

למרות הביקורת הרבה שספג ג'וזף קמפבל על עבודתו, אבני הדרך שאותן זיהה בתבנית מסע הגיבור, ובעיקר החלוקה הבסיסית שערך ביניהן, משמשות עד היום חוקרות/ים, מטפלות/ים ואף תסריטאיות ותסריטאים הוליוודיים. קמפבל התבסס על הפרספקטיבה הפסיכואנליטית ובעיקר על המבט היונגיאני, כאשר ניתח את עלילת היסוד של מסע הגיבור, והתייחס אליה כמטאפורה לתהליכים הנפשיים אותם עובר כל אדם בצורה מחזורית בחייו. הרעיון כי המיתוס מבטא רובד בלא-מודע האוניברסלי, וכי כל אחד ואחת מן הדמויות המאכלסות אותו מייצג תבנית יסוד ארכיטיפית כלשהי, שימש את קמפבל בהפיכתו את הקריאה במיתוסים לחיטוט ברעיון האוניברסלי של נפש האדם, ואת עצמו לגיבור תרבות שמציג את המפתח לחיים טובים יותר. בתקופה שבה החלו לצמוח תנועות הניו-אייג' והעזרה העצמית בעולם המערבי, ובעיקר בארצות הברית, נפלו רעיונותיו של קמפבל כפרי בשל על אוזניים רעבות לרעיונות אקזוטיים מתרבויות קדומות ורחוקות, וגם על אוזני מבקריו שקבלו על הפופולריזציה, ההשטחה, והמחקר הלא מקצועי שערך לטענתם.

ג'וזף קמפבל התמקד בחלק העלילתי שבו הגיבור נקרא להרפתקה, יוצא אליה וחוזר ממנה. בבואו לעשות שימוש בחלק זה כדי לאפיין מהלך נפשי כלל-אנושי, הוא צייר את המסע כדרך מעגלית, מחזורית, שבמיתוסים אמנם מגיעה לסיומה בדרך כלל לאחר מחזור/סיבוב אחד, אולם בחיים היא חוזרת שוב ושוב, כתבנית שבתוכה כלוא הקיום האנושי מרגע לידתו, ושעליה נגזר עליו לשוב עד ליומו האחרון. הוא אפיין 17 שלבים בהתהוותו של הגיבור מרגע שנקרא לצאת להרפתקה, שאותם חילק לשלושה סעיפים עיקריים: היציאה, החניכה והחזרה הביתה. תבנית זו, לטענתו ולטענת קודמיו, היא תולדה של המבנה הנפשי האנושי שהגה אותה והטמיע אותה אל תוך המיתוס, והיא בתורה יכולה ללמד את בני האדם כיצד לנהוג בעצמם בהרפתקאות החוזרות ונשנות שמזדמנות לפתחם, מעצם היותם חיים בעולם.  

800px-Heroesjourney.svg.png

התבנית המעגלית של מסע הגיבור, כפי שג'וזף קמפבל הציג אותה.

בגדול, ולפחות באופן שבו אנו רואים את זה, מסע הגיבור/ה מהדהד את הדואליות הארכיטיפית הבסיסית שבין הידוע והבלתי-ידוע, שעליה הרחבנו בפרק הראשון בסדנא. מדובר למעשה במסעה של ההכרה האנושית בין מושגים דיכוטומיים כמו סדר וכאוס, תרבות וטבע, טוב ורע וכדומה, אשר באים לידי ביטוי בעלילות המיתיות כמו גם בחיים האנושיים כפי שהם מתפרשים בהשגתנו. הגיבור או הגיבורה נקרעים מן המרחב המוכר להם, נקראים למשימה מאתגרת, שבמסגרתה קיים סיכוי לא מבוטל ש"יגרדו" את תחתית התהום, ואם יעברו אותה בהצלחה, ישובו חזרה אל המרחב המוכר כשבידם תמורה כלשהי, שעתידה לסייע להם או לקרוביהם בהמשך הדרך. מי לא מכיר את התבנית הזו, שכפי שהיא מופיעה כמעט בכל סיפור או סרט, כך היא גם שבה ומבצבצת ללא הרף בחיינו הפרטיים, עם כל אתגר או משימה שניצבים בדרכנו – מדבר טריוויאלי כמו לימודים למבחן בבית הספר, ועד להתמודדות עם משבר נפשי או בריאותי עמוק בחיינו הבוגרים.

בפרק הנוכחי נערוך היכרות עם שלבים ספורים בתבנית מסע הגיבור, אותם אנו רואים כמשותפים כמעט לכל הרפתקה או אתגר אנושיים. מאחר והיריעה קצרה והנושא רחב עד מאד, ביקשנו להצביע על מספר מהלכים בסיסיים שרלוונטיים כמעט לכל אירוע בחיים האנושיים והיצירתיים, ולבחון מה יש בהם כדי לסייע לנו להבין את החוויה האישית שלנו בעולם, ואולי אף לסייע בעיצוב שלה מחדש.

בהתאם לרוח ההטרוסופית, אנו מציעים כאן נקודת מבט מסוימת תוך המלצה על קריאה רפלקסיבית, על ביקורתיות ועל ספקנות בריאה. תבניות כלליות, מטבען, נוחות להזדהות ולהסכמה, ולכן הן בעלות פוטנציאל ליצירת קיבעונות ותגובתיות אוטומטית. לפיכך יש לנהוג איתן בזהירות, לא לחשוש מהפרה שלהן, לבחון את גבולותיהן ללא הרף ולקיים עמן דיאלוג יצירתי.

heros journey.jpg

השלב הראשון שאותו מזהים כל חוקרי תבנית "מסע הגיבור/ה", הוא הקריאה להרפתקה, שפעמים רבות באה בצד הסירוב להיענות לה. כל נראטיב שמביא את עלילותיה של דמות ראשית כלשהי, מתחיל בחיים השגרתיים, הנוחים בדרך-כלל, של אותו/אותה גיבור/גיבורה, שברגע אחד מופרעים על ידי אירוע או אורח בלתי צפויים, שמניחים לפתחו/ה של הגיבור/ה את המשימה שעליו/ה לבצע. על פי רוב מדובר במשימה גורלית, שאמורה להשפיע באופן דרמטי על חייו/ה של הגיבור/ה או על חיי מישהו מסביבתו/ה הקרובה, והיא אף עלולה לעלות לו/לה בחייו. פעמים רבות, יגיב הגיבור/ה בסירוב להיענות לקריאה, בתירוצים מתירוצים שונים: הוא לא ראוי למשימה, אין לה זמן, זה לא מעניין מספיק וכדומה. משה המקראי העומד בפני הסנה הבוער שואל את הקול הבוקע ממנו, מי אני שאלך אל פרעה ואוציא את בני ישראל ממצרים? גם יונה הנביא, שאלוהים מצווה אותו ללכת ולהתנבא על נינוה, בורח מן הפקודה ומסתלק לכיוון ממלכת תרשיש שמעבר לים. תבנית זו, של הקריאה והסירוב, מצאה את דרכה גם לעלילות הוליוודיות כמו זו של "מלך האריות" ו"שרק" המצוירים. במקרים אחרים, הגיבור/ה מוצא/ת את עצמו/ה דווקא סקרנ/ית לחצות את הגבול לעבר הבלתי-ידוע, ואף שהוא עומד בפני האפשרות לסרב, הוא בוחר להיענות בחיוב לקריאה (כולנו זוכרים את הגלולה הכחולה והגלולה האדומה, שניצבות בפני בחירתו של ניאו, גיבור הסרט "מטריקס" משנת 1999).

אם ננסה לרגע להתבונן במרכיב עלילתי זה בראייה מטאפורית, נגלה כי הקריאה להרפתקה מבצבצת מכל פינה בחיינו הפרטיים – מהרגעים הטריוויאליים ביותר כמו ההתעוררות בבוקר או היציאה לעבודה, ועד לרגעים קשים שבהם אנו נאלצים/ות לעמוד בפני אתגר בלתי צפוי ומחריד, כמו מחלה, מצב נפשי קשה או אובדן פתאומי של אדם יקר לנו. למעשה, מה שאנו מבקשים להראות בשורות אלה, הוא שאותה תבנית מחזורית של מסע הגיבור/ה, לא רק שחוזרת על עצמה פעם אחר פעם לאורך חיינו בצורה מעגלית, אלא שהיא מופיעה ומהדהדת עוד ועוד, באופן פרקטלי ובו-זמני, בכל רגע נתון, בצורה לא לינארית ושאינה תמיד ניתנת להבחנה. אנחנו נקראים להרפתקה כמעט בכל רגע נתון, וכמעט בכל קריאה שכזו, ישנם מרכיבים אותם ניתן לזהות כחלק מתבנית מסע הגיבור/ה בסיפור האישי שלנו.

 

וכמו שהקריאה להרפתקה מציצה מכל רגע ומכל פינה, כך גם הסירוב להיענות לה מהווה חלק בלתי נפרד מן המעצורים אשר קבועים בהכרתנו. חלקם מונעים מרגשי הנחיתות שלנו, מחרדותינו, מן התחושה שאיננו ראויים או מסוגלים, וחלקם מגיעים מקולות חיצוניים, כמו אלה של החברה שסביבנו, שנדמה כי תמיד יהיה לה מה להגיד. הקולות "אל תלך בדרך הזו", "עזבי זה לא בשבילך", "עדיף לא להעיר דובים ישנים", "מה תעשי עם זה אחר כך" או "ממה תתפרנס", הם קולות שמוכרים לכולנו, מסיטואציות שונות ומגוונות בחיים. בחלקם הגדול כבר הטמענו אותם כקולות פנימיים וכחלק מעצמיותנו, והם נמצאים שם כדי לסרס אותנו גם מבלי ש"נזדקק" עוד לדמויות הקונקרטיות שהגו אותם מלכתחילה (הורים, מחנכות/ים, מעסיקות/ים ואחרות/ים).

Bourdon,_Sébastien_-_Burning_bush.jpg

הסנה הבוער, ציור מן המאה ה-17, מאת סבסטיאן בורדון.

בסיפורים, הגיבור (או הגיבורה) תמיד נענה בסוף להרפתקה המזדמנת לו, בין אם ברצון ובין אם המצב נכפה עליו. הסירוב מתפוגג, יחד איתו שוקטים גם הקולות המסרסים, והגיבור/ה יוצא/ת אל הדרך, פשוט מכיוון שהעלילה חייבת להמשך. במציאות זה מן הסתם לא תמיד כך, והספקות הפנימיים, העדרה של סביבה תומכת, חששות, דחיינות, אשמה, רגשי נחיתות ואפילו עצלות, גוברים לא פעם על הדחף ההרפתקני ועל האומץ "לקפוץ למים" ולעשות את הצעד הראשון לעבר הקונפליקט. לא בטוח, אגב, שזה תמיד רע; גם לתחושות המסרסות ולספקות העצמיים יש תפקיד, ופעמים רבות הם מבקשים להגן עלינו מפני סכנה או קפיצה לא אחראית אל עבר הלא-ידוע. אנחנו מאמינים כי מודעות גבוהה לקיומם ולאיכותם של כוחות אלה, תוך הפניית הקשב לעברם, יכולה לסייע לנו להבחין מתי מדובר בהתראה אמיתית, ומתי במעצורים לא מוצדקים שמונעים מאתנו להתקדם, להתפתח או פשוט לעשות את מה שהכי טוב עבורנו כעת.

רגע לפני יציאתו אל המסע, יזכה הגיבור/ה במה שמכונה על ידי חוקרי המיתוסים "פגישה עם מדריך" או "סיוע על-טבעי". מדובר על פי רוב בעצה טובה מאל או אלה כלשהם (לעתים ישירות ולעתים באמצעות שליח), או בקבלת חפץ קסום במתנה, שיתגלה כשימושי מאד בשלב מאוחר יותר במסע. לפני כניסתו אל המבוך של המינוטאור, מקבל תזאוס מבת המלך, אריאדנה, סליל חוט קסום שבאמצעותו יוכל למצוא את הדרך חזרה מעמקי המבוך. פרסאוס זוכה למספר מתנות מן האלים בטרם יציאתו להילחם במדוזה, ווסיליסה היפה מקבלת מאמה הגוססת בובה בדמותה, שתסייע לה בהמשך חייה. הדוגמאות רבות, וכל אחת מהן מייצגת היבט כלשהו באישיותו/ה של הגיבור/ה, או כישרון כלשהו שעליו/ה לרכוש לפני צאתו/ה להרפתקה. חשבו על המסעות שלכם/ן, ועל האופן שבו אתם/ן נדרשים להדרכה או לרכישת כשרון מסוים, לפני צאתכם/ן אל הדרך לקראת הקונפליקט. למעט במקרים שבהם ההרפתקה נכפתה עלינו באופן פתאומי כטראומה בלתי צפויה, בדרך כלל לפני שנצא אל ההתמודדות נתייעץ עם חברים/ות או מורים/ות, נלמד את החומר, נשאל לניסיונם של אחרים וכדומה. רק לאחר שנרגיש מוכנים, נעבור לשלב הבא, המכונה "חציית הסף".

Theseus and Ariadne.png

אריאדנה מעניקה לתזאוס את סליל החוט שיעזור לו למצוא את הדרך החוצה מן המבוך. 
(הדימוי הופק באמצעות בינה מלאכותית). 

חציית הסף היא למעשה המעבר אל הלא-נודע. זהו השלב שבו הגיבור/ה כבר לקח/ה את ההחלטה "לקפוץ למים", הצטייד בידע ובציוד הנדרש, ויצא אל עבר ההרפתקה. חציית הסף יכולה להיות קצרה ומיידית, והיא יכולה לארוך פרק זמן מסוים, שבמסגרתו יבלה הגיבור/ה במעין מרחב לימינלי (חשבו למשל על כארון, משיט המעבורת של האדס, שמעביר את אורפאוס אל העבר השני בדרכו לחפש את אאורידיקה המתה) שהוא לא פה ולא שם, ושמהווה במידה רבה את מבחן הכשירות הראשון שאיתו הוא/היא תתמודד/יתמודד, רגע לפני האתגר האמיתי. חציית הסף היא הצעד הראשון שאותו יש לעשות ושממנו אין דרך חזרה בטרם הושלמה המשימה. למרות שהקשה מכל ככל הנראה עוד לפנינו, פעמים רבות חציית הסף היא הצעד היזום שהכי קשה לעשותו.

את השלב הבא מכנה ג'וזף קמפבל "בטן הלוויתן". זוהי הירידה אל השאול, ותחילתו של תהליך החניכה שבלב לבה של ההרפתקה שאליה יצא/ה הגיבור/ה. בשיאו של התהליך יצטרך הגיבור להיאבק במפלצת, כמו גם בשדים הפנימיים שלו עצמו. בדרך לשם, יתכן ויעמוד בפני מבחנים שונים (כמו משימותיו המפורסמות של הרקולס, או המשימות שהוטלו על פסיכה, שביניהן נדרשה, למשל, למיין ערימה בלתי אפשרית של קטניות) שאותם יצטרך לעבור קודם למאבקו המרכזי. לעתים קרובות בשלב זה יבואו לעזרתו אותו חפץ או אותה עצה, שקיבל קודם לכן.

"בטן הלוויתן" הוא המקום של הכאוס, של הבלתי ידוע – עין הסערה של הטראומה שעמה יאלץ הגיבור להתמודד. זו יכולה להיות בטן המפלצת ממש (יונה הנביא, פינוקיו) וזו יכולה להיות ממלכת המתים, מערת הדרקון, המבוך של המינוטאור או כל זירה אחרת שבה מתגוררת מפלצת איומה, שבמקרים לא מעטים גם שומרת על אוצר או על אותו דבר שעבורו יצא/ה הגיבור להרפתקה מלכתחילה. יהיה קשה שלא ליפול לקלישאות בעת הצגת הפרשנות למטאפורה הזו, שנדמית ברורה מאליה, אבל נלך על זה בכל זאת: לעתים קרובות יגלה הגיבור שהמפלצת ששוכנת במבוך, אינה אלא השלכה של אישיותו שלו, וכי כדי לנצח אותה עליו להגיע לתובנות עמוקות אודות עצמו ואודות נפשו ורגשותיו. התעמתות עם בוס/ית שאת/ה מעוניינ/ת לבקש ממנו/ה העלאה בשכרך, הוא למעשה מאבק באותו חלק בעצמיותך שחושש מעצם ההתמודדות עמה, וכך גם המאבק בדיכאון, בפחד או בכל יריב פיזי או מנטלי אחר.

Pieter_Lastman_-_Jonah_and_the_Whale_-_Google_Art_Project.jpg

יונה והלוויתן, 1621, פיטר לסטמן.

אחת המטרות אותן מציעה הסדנא הארכיטיפית כדבר שיש לשאוף אליו, היא לכונן מערכת יחסים אחרת עם המפלצת, ולאו דווקא כזו של מאבק. נכון שישנם בחיים לא מעט מפגשים עם שדים ודרקונים שאין ברירה אלא להיאבק בהם, אולם במקרים רבים, נדמה כי להתיידד עם המפלצת היא דרך שעדיפה על חיסולה. לרדת אל השאול ולחבור אל המפלצת במקום להיאבק בה, לעבוד בשיתוף עם אותם כוחות טרנסגרסיביים, מאיימים וכאוטיים במקום להילחם בהם או להדחיק אותם, לעלות ולשוב מן התהום לאחר שהצלחת להרגיש בה בנוח – במידה רבה זוהי דרך האמנות. חייו/חייה היצירתיים של האמנ/ית כרוכים במפגש עם הלא מודע, בעבודה עם הדחפים הלא מוגדרים, ובהתמרה של הכוחות ההרסניים של הנפש לכדי תכנים מודעים, אסתטיים, משמעותיים ובעלי תרומה סובלימטיבית לקהל הצופים/מאזינים. האוצר שעמו חוזר/ת הגיבור/ה מן המפגש עם המפלצת, יכול להיות גם עצם הידידות עמה, ידידות שטמונים בה כוחות ופוטנציאלים גדולים.

טרם שובה של פרספונה מן השאול לאחר שנחטפה לשם על ידי האדס, נתן לה אל השאול במתנה כמה גרעיני רימון. במתנתו של האדס טמונה הייתה מלכודת, וגרעיני הרימון שקיבלה קשרו את פרספונה לעד אל השאול שממנה הצליחה להמלט: מאז שקיבלה אותם היא נאלצת לרדת ולשוב אל השאול לכמה חודשים מדי שנה. בזמן שהיא שם, מתאבלת אמה, אלת התבואה דמטר, וגוזרת כליון על האדמה ועל גידולי החקלאות, שישובו ללבלב ולהניב פרי רק באביב ובקיץ, עם שובה של פרספונה. מיתוס זה, כמו סיפורים נוספים ממיתולוגיות אחרות (כמו למשל זה שמספר את ירידתו של בעל הכנעני אל השאול), מספקים הסבר תיאולוגי למעגליות של הטבע ושל מחזורי החקלאות, אך הם גם מהדהדים את מחזוריותו של המסע האישי שעובר/ת כל אחת ואחד מאתנו, ואת העובדה שפעמים רבות דווקא האוצר שמצאנו במסגרתו הוא זה שקושר את גורלנו עם המפלצת וכופה עלינו את החזרה אליה פעם אחר פעם.

AW logo bw_edited.png

סיכום ומסקנות

1. המוטיב הספרותי של מסע הגיבור/ה מהדהד את המסע האישי שעובר/ת כל אחד ואחת מאתנו, בכל יום, בכל רגע ובכל היבט – מהאתגרים הפשוטים ביותר ועד לטראומות הגורליות ביותר.

2. תבנית מסע הגיבור כוללת מספר שלבים עיקריים, שנשענים על הדואליות היסודית של החווייה האנושית שמבחינה בין מה שידוע למה שהנו בלתי ידוע, בין הסדר והכאוס.

3. המסע מתחיל כאשר האינדיבידואל נקרא מסיבה כלשהי לצאת אל עבר הלא ידוע. הוא נתקל בקולות פנימיים וחיצוניים שקוראים לו להימנע מכך, וזהו למעשה המבחן הראשון שעמו עליו להתמודד.  

4. משעה שגבר על הקולות והמחסומים עוסק הגיבור בהצטיידות – בעצות, בידע, בחפצים ובכישורים חדשים – ויחד עמם הוא עובר את הסף אל הלא ידוע. שם, באמצעות הכישורים והמתנות שאסף, יעבור כל מיני מבחנים שבשיאם יפגוש במפלצת או במשבר הגדול ביותר. זוהי "בטן הלווייתן".

5. לאחר שיתגבר על המפלצת וישים את ידיו על האוצר שברשותה, יחצה שוב את הסף חזרה אל הידוע, וישוב אל החברה עם כוח ויכולות חדשים, שעשויים להקנות לו גם מעמד חברתי וכלכלי חדש.  

6. לעתים מוטב להתיידד עם המפלצת מאשר לחסל אותה. אנו נוטים להאמין כי זוהי דרכו/ה, ולמעשה משימתו/ה, של האמנ/ית; להתיידד עם המפלצת על מנת לתווכה עבור אחרים.

7. אחד הדברים החשובים שיש לזכור: המפלצת לעולם שוכנת בתוכנו, והיא חלק בלתי נפרד מן העצמי שלנו. גם כאשר אנחנו נאבקים ב"מפלצת" חיצונית, מה שבעיקר הופך אותה לכזו, הוא אנחנו ומפלצותינו הפנימיות. התיידדות עם אלה והכרה בהן, תסייענה לנו באופן ניכר במאבק עם המפלצת החיצונית.

8. למרות מה שנכתב בסעיף 7, ישנן מפלצות אמיתיות שם בחוץ, ובהן יש להאבק עד חורמה.

9. מפלצות רבות מאלה שאנו מוצאים את עצמנו נאבקים בהן (פנימיות וחיצוניות כאחד), הן כמו ההידרה מן המיתולוגיה היוונית: מייד לאחר שהצלחת לכרות ראש אחד, ייצמחו מספר ראשים חדשים במקומו. יש להכיר בעובדה זו, ולזכור שהמסע לעולם לא נגמר, רק משתנה.

10. לא משנה באיזה אתגר מדובר – בהגשת דו"ח למס הכנסה או במלחמה לחיים או למוות – הצעד הראשון תמיד יתחיל בהחלטה לעשות אותו, או במילים אחרות, בקריאה "יאללה!".   

bottom of page